05 90 71 360
Celjska cesta 40
3320 Velenje
Danes odprto še:
Show menu

Koronavirus: nasveti za varno nakupovanje v NC Velenjka

26. 3. 2020
Morate v trgovino? Preberite si priporočila NIJZ kdo, kdaj in kako se odpraviti po nakupih, da skupaj čim prej premagamo nastalo situacijo. Prosimo vas, da se priporočil pri vstopu v NC Velenjka striktno držite.

Tudi mi že pogrešamo čas, ko smo se z družino odpravili po nakupih,se sproščeno sprehajali po trgovinah NC Velenjka, ustavili na kavici in sladoledu ter brezskrbno uživali v sobotnem popoldnevu. Trenutne razmere žal od nas zahtevajo kar nekaj prilagoditev nakupovalnih navad, vendar verjamemo, da skupaj zmoremo! 

Da bomo čim hitreje premagali epidemijo koronavirusa, se moramo čim bolj striktno držati priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), tudi pri nakupovanju. Pri naslednjem obisku trgovin v NC Velenjka se zato prosim držite spodnjih priporočil.

PRED OBISKOM TRGOVINE

 1. NAPIŠITE SEZNAM NAKUPOV
  Doma pripravite seznam, po katerem boste hitro in učinkovito opravili vse nakupe. Dobro premislite, kaj vse potrebujete in to zapišite. Tako se boste v trgovini zadrževali bistveno manj časa, kar prinaša dvojno prednost: sami boste manj časa izpostavljeni stiku z drugimi ljudmi in obenem boste pomagali preprečiti gnečo pred vhodom.

  Priporočamo, da seznam napišete na list papirja, katerega po opravljenem nakupu odvržete. Seznam na telefonu je resda priročen, vendar boste tako tvegali, da bo tudi vaša naprava prišla v stik z virusom. Če pri obisku trgovine uporabljate telefon, ga pred nadaljnjo uporabo obvezno očistite. 

 2. PREVERITE ODPIRALNE ČASE
  Pred obiskom NC Velenjka zato preverite aktualni urnik odprtih trgovin. O morebitnih spremembah vas bomo obveščali na spletni strani.

KAKO V TRGOVINO

Skladno z ukrepi za omejevanje širjenja korona virusa morate v trgovino sami, torej samo en član gospodinjstva. Po nakupih se odpravite samo in izključno, če ste zdravi in takrat, ko je to nujno. Prosimo vas, da trgovine ne obiskujete vsak dan, temveč opravite premišljen nakup največ enkrat tedensko. Tako se bomo izognili gnečam in nepotrebnim stikom z drugimi ljudmi.

Pozivamo vas tudi, da stopite na pomoč ljudem iz ranljivih skupin (starostnikom, invalidom, kroničnim bolnikom, nosečnicam) in med svojim nakupom opravite tudi nakupe zanje. Tako jim boste pomagali zaobiti stike z virusom, ki je v njihovih razmerah še toliko bolj nevaren.

PRIPOROČILA MED OBISKOM TRGOVINE

 1. Upoštevajte maksimalno število ljudi, ki je dovoljeno v trgovini. V primeru, da je to doseženo, počakajte v vrsti pred trgovino. Upoštevajte varno razdaljo vsaj 2 m! Ne prerivajte se in ne rinite v čakajoče pred vami. Tudi če bo na videz vrsta krajša, se čas čakanja ne bo spremenil.

 2. Poznate koga, ki že čaka v vrsti? Pomahajte na daljavo in se ne ustavite, da bi rekli besedo ali dve – če želite poklepetati, ga po nakupih pokličite.

 3. Pred vstopom v trgovino si razkužite roke. Uporabite razkužila, ki so vam na voljo tako na vhodu, kot na določenih točkah znotraj trgovin.

 4. Uporabite rokavice za enkratno uporabo, kjer so vam na voljo. Dobite jih pri vhodu v trgovino DM ter pri svežih izdelkih v trgovini SPAR. Še posebej pri sadju in zelenjavi je pomembno, da svoj nakup naberete z rokavicami.

 5. Vseskozi ohranjajte varno razdaljo. Čeprav v trgovino spuščamo le omejeno število ljudi, bodite pozorni, da je vedno med vami in ostalimi kupci ter osebjem vsaj 1,5 m razdalje. Pri čakanju na blagajni pa poskrbite, da bo razdalja vsaj 2 m

 6. Ne dotikajte se vseh živil, ampak samo tistih, ki jih boste vzeli. Tako boste dodatno zavarovali sebe in ostale kupce.

 7. Pri plačilu se izogibajte gotovini. Najboljša rešitev so brezstične plačilne kartice in druge oblike brezgotovinskega plačila (npr. mobilna denarnica).